Tech-Air van Alpinestars: Een airbag voor op de motor?

Tech-Air Hans van Wijk Motoren

Tegenwoordig zijn airbags niet alleen meer voor autorijders. Inmiddels kunnen ook motorrijders de weg op met de veiligheid van een airbag. Dit alles dankzij de allernieuwste technologie van Alpinestars. Deze Tech-Air airbag was al populair bij MotoGP racers, maar is nu ook voor de consument geoptimaliseerd!

De Tech-Air airbag is een vest met een geïntegreerde airbag, die onder een motorjas of pak gedragen moet worden. De Tech-Air airbag werkt door middel van sensoren die allerlei gegevens bijhouden van de rijder. Wanneer er een val wordt gedetecteerd vindt er een onmiddellijke activering plaats van het hoge druk opblaasbare systeem. Dit systeem zorgt voor een uitgebreide bescherming bij een crash, door middel van een bedekking van de gehele rug, schouders, niergebied en borst.

Het moment van de crash

Wanneer er onverhoopt een aanrijding plaatsvindt, wordt dit binnen 30-60 miliseconden gedetecteerd, waarna de twee luchtpatronen in het vest binnen 25 miliseconden volledig zijn opgeblazen. Na de crash blijft de airbag 5 seconden op volledige sterkte opgeblazen en is daarna na 30 seconden weer leeg. De technologie is gelukkig inmiddels ook zo ver dat wanneer de rijder bijna onderuit gaat, maar zich nog weet te redden, de airbag niet afgaat. Wanneer de airbag is afgegaan bij een crash moet het vest worden opgestuurd naar Alpinestars zodat er een nieuwe patroon in kan worden gezet en u weer veilig op weg kunt.

Het gebruik van de Tech-Air airbag

De airbag sluit je aan op een Tech-Air compatibel motorjas of pak door middel van een rits. Door middel van 3 lampjes op de linkermouw wordt de status van de airbag (sensoren en accu) aangegeven.  De airbag kan worden opgeladen via micro-USB, en na volledig opgeladen te zijn heeft de airbag een gebruiksduur van 25 uur. Het volledige opladen van het vest neemt ongeveer 4 à 5 uur in beslag en met 1 uur laden kan er ongeveer 4 uur gereden worden.

Het Tech-Air Airbag systeem van Alpinestars is het eerste onafhankelijk airbagsysteem ter wereld dat functioneert zonder gebruik te hoeven maken van sensoren op de motor. Er zitten een gyroscoop en 3 accelerometers verwerkt in de airbag zelf. Hierdoor heeft de motorrijders alle vrijheid om gebruik te maken van de airbag ongeacht welke motor.

Voor wie is de Tech-Air airbag geschikt?

Er zijn twee verschillende versies van de Tech-Air airbag. Er is een race versie en een street versie uitgebracht. Welk vest het beste bij u past hangt af van de gebruiksdoeleinden. De race versie is geoptimaliseerd voor circuitgebruik, en de street versie voor de openbare weg. Het Tech-Air airbag systeem is gecreëerd voor de rijder die qua veiligheid niks aan het toeval willen laten over laten. Een belangrijk verschil tussen de twee versies is dat bij de race versie er kan worden geswitcht tussen circuit of straat modus. Wanneer de airbag op het circuit gebruikt wordt zal er maar 1 patroon afgaan tijdens een crash, zodat er daarna nog doorgereden kan worden.

De Alpinestars Tech-Air airbag in het kort:

 • Airbag om het lichaam: door middel van 2 luchtpatronen
 • Twee versies: Race en Street
 • Crash binnen 30-60 miliseconden gedecteerd
 • Na detectie binnen 26 miliseconden volledig opgeblazen
 • Blijft 5 seconden op volledige sterkte
 • Waterbestendig
 • Geschikt voor on- en off-road gebruik
 • Geschikt voor temperaturen van -10 tot +50 graden
 • Luchtpatronen kunnen worden vervangen
 • Status indicatie op linkermouw
 • Met niergordel en rugprotectie

Klik hier voor onze Tech-Air producten

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.